weerribbenriet
   

 

Weerribbenriet is riet dat wordt geteeld en gesneden in Nationaal Park “De Weerribben” (http://www.npdeweerribben.nl) in Noord West Overijssel. Dit Nationaal Park is ook wel bekend als het gebied waar het beste kwaliteitsriet van Nederland groeit.
Kwaliteit Er zijn veel verschillende rietsoorten, de kwaliteit herkent men het best aan de dikte van de rietwand. Dat wil zeggen: als je riet afsnijdt, moet de wand van de rietstengel zo dik mogelijk zijn. Het riet slijt zo minder snel.

Het groeiproces
Weerribbenriet is over het algemeen minder grof dan riet uit andere gebieden, het groeit langzamer. Dit is vergelijkbaar met bomen, eikenbomen groeien bijvoorbeeld ook langzamer dan berken of elzen waardoor het hout duurzamer is.

Historie
Natuurgebied “De Weerribben” is ontstaan door turfwinning (vervening) in de 19de eeuw. Alle wheren (waterstroken tussen de legakkers) zijn in de loop der jaren dichtgegroeid met plantenresten, daar groeit riet op. Door de verlanding wordt het gebied steeds droger en komt er meer bosvorming.

In de jaren 80 is men begonnen met afplaggen. Dit houdt in dat een laagje van 10 tot 20 cm van de bovenkant van de grond wordt gehaald met een graafmachine. Je kunt dat het beste doen vlak voor of tijdens de groeiperiode, in maart en april. Vervolgens stoelt het riet uit en krijgt het meer zonlicht doordat de andere vegetatie er tijdelijk niet is. Op deze manier krijgt men een betere opbrengst per hectare en wordt de kwaliteit beter. Eens per 10 of 12 jaar moet het plaggen herhaald worden, wil men een redelijke opbrengst en kwaliteit houden.

Lang niet alle riettelers in de weerribben graven hun rietland af, daardoor ontstaat er kwaliteitsverschil in het riet. Om echter de kwaliteit te kunnen waarborgen heeft riettelersbedrijf en handel JAN LIMBURG deze procedure wel gedaan en is dit riet exclusief gelabeld met het bandje.

Dit labeltje wordt uitsluitend door ons bedrijf gebruikt, zo houden wij overzicht en controle. Tevens kunnen wij kwaliteit garanderen omdat wij van begin tot eind alles in eigen beheer hebben. Verder wordt het riet bij het doorbinden ( van veldbossen naar handelsmaat) verdeeld in 3 maten te weten:
1 kort spitsriet tot 130cm onmisbaar bij zgn. breukkappen of dakkapellen enz.
2 normaal en middelgroot riet tot ± 180 á 200cm voor het middelgrote werk.
3 het grotere riet speciaal voor boerderijen en grotere daken.

Het voordeel van weerribbenriet is:
- Men heeft een kwaliteitsdak waar een rietdekkersbedrijf garantie op durft te geven
- Men helpt de natuur in Nationaal Park de weerribben in stand te houden omdat als het riet wordt gesneden de verbossing veel minder snel gaat.
- Men houdt werkgelegenheid in eigen gebied.

Staatsbosbeheer (SBB)
Van het gebied de weerribben is 90% eigendom van Staatsbosbeheer en wordt gepacht via langdurige verbintenissen.

 
 
weerribben
wheren
afplaggen
afplaggen
afplaggen
weerribbenriet_bandje
kort normaal groot riet
kort normaal groot riet
opslag van het riet
vervoer van het riet